Био цели какаови зърна Криоло – Храната на боговете
Латинското наименование на какаовите зърна е Theobroma cacao,
което от гръцки означава „божествена храна“ („Theos“ – Бог и „broma“ –
храна). Първите данни за какаови дървета са от преди 4000 години,
открити в тропическите гори на Амазонка. Какаовите дървета от рода
Criollo са изключително редки и представляват 1% от световното
производство на какао.
Какаовите зърна са семената на вечнозелено тропическо дърво, известно
на човечеството от хилядолетия. Какаовото дърво произхожда от Централна
и Южна Америка, и вирее в районите около Екватора. Криоло е древен,
нехибриден сорт с наситен, балансиран и плътен вкус. Много малка част от
световното производство на какаови зърна е от този сорт, заради
по-трудното им отглеждане и относително по-нисък добив. Криоло е
най-качественият и търсен от всички сортове какао, заради богатия
аромат, фина текстура и липса на горчивина.
Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на протеини, мазнини,
фибри, желязо, калций, магнезий, антиоксиданти, витамини от групата B и
други важни съставки. Какаовите зърна съдържат триптофан, анандамид,
допамин, фенилетиламин и моноаминооксидазни-инхибитори (ензими). Всички
те имат положителен ефект върху мозъка като подобряват обмяната и
бионаличността на различните невротрансмитери. Препоръчват се при
депресия, бъбречни и чернодробни заболявания, астма, намаляват лошия
холестерол и риска от сърдечно-съдови болести, укрепват костите,
подпомагат работата на панкреаса и поддържат баланса на кръвна захар.
Какаовите зърна на Dragon Superfoods
достигат до нас след като са оставени естествено да ферментират и
изсушат на слънце. Всичко това им придава изключителен вкус на какао, с
естествени горчиви нотки на фин натурален шоколад.
Употреба:
5-10 цели какаови зърна дневно. Консумирайте директно. Препоръчително
е да не се конусумират с млечни продукти, тъй като те блокират
способността на организма да абсорбира антиоксидантите от какаото.
Съставки:100% био какаови зърна.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност (kJ/kcal) |
2663/643 |
Мазнини (g) |
45,3-61,3 |
– от които наситени мастни киселини (g) |
27-40 |
Въглехидрати (g) |
20,6-31 |
– от които захари (g) |
0 |
Белтъци (g) |
11,2-16,8 |
Влакнини (g) |
0-4 |
Сол (g) |
0,18 |
Произход: Перу