Бузовград – пътека през вековете

Мегалит – „Вратата на Богинята”

Мегалит „Вратата на Богинята” е Археоастрономическо съоръжение от втората половина на ll-то хилядолетие Пр. Хр. Използвано от древните Траки, служило е за наблюдение на слънчевите залези по време на лятното слънцестоене, свързано с календара в древните общества, тук са извършвани и култови ритуали в чест на слънцето.


  Пътеката през Вековете включва много забележителности. Някой път може да посетим и другите, но този път нашата разходка включваше посещение само на Мегалита.  От там се открива прекрасна гледка към Бузовград, Казанлък, язовира Копринка и изобщо цялата околност. Погледа стига чак до Стара планина,  Шипка или както му казва нашия водач „Столетов” и Бузлуджа.

Село Бузовград се намира на 5км. от гр. Казанлък. Селото се намира в полите на Средна гора в близост до левия бряг на река Тунджа. Разстоянието от София до Бузовград е 168 километра.

По традиция в деня на пролетното равноденствие (21 март) много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култа към отвъдното.

  Началото на Еко пътеката е от края на с.Бузовград. Или по-точно края на пътя, който отива към с. Средногорово. Точно след табелата за край на с.Бузовград има подходящ паркинг за колите.  Другия вариант е малко преди табелата има черен път вляво надолу, който стига до полянка, която също ми се стори подходяща за спиране на колата. От там е и пътя за еко-пътекатата. Пътеката не е подходяща за велосипеди.

 Ако бяхме сами със сигурност нямаше да намерим началото на пътеката, добре, че си имаме водач.

Поемате вече пеша по пътя до недостроената къща. След като пресечете реката и мостчето  завивате вляво по пътечката, за да стигнете до горния пътСлед като стъпите на пътя завивате надясно и вървите до жълтата къща. Завивате пак надясно покрай нея и в края на оградата й, преди дърветата, поемате наляво по пътечката. И от там вече в боровата горичка на сянка. Тук всъщност започва същинската еко-пътека.Много важно е да не си забравите пръскалото срещу комари. Почти цялата пътека е по сянка в горичката. Което я прави много приятна, но и наличието на комари е доста. Денивелацията е лека и при бавно ходене ще стигнете до Мегалита най-много за 50мин.


По пътя има пейки за почивка, а малко преди Мегалита има и подходящо място за пикник с много пейки, беседка  и огнище за барбекю.


Точно при това място завивате надясно към Мегалита, който е на 5 минути от там.


Мястото е прекрасно, а гледката неописуема!По пътеката следвайте зелената маркировка. На отиване не е толкова важно, но на връщане се оказа доста необходимо.На две-три места има разни пътечки насам -натам и вероятността да кривнеш е голяма, ако не си следите маркировката.


Желая ви приятна разходка до това магично място!