Млякото е жизнено необходимо за растежа и развитието на организма.  В храненето на човека се използват различни видове млека. Тук ще ви запознаем с техните видове и основни характеристики.


По своя химичен състав и биологични свойства млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход. То е незаменима храна за кърмачетата, първостепенен продукт за бременните и кърмачките, основна храна за болните и старите хора, пълноценна храна при профилактично хранене.Краве мляко


С най-широка употреба е кравето мляко.  То се използва в почти всички страни в света. Млякото се консумира направо или от него се приготвят най-разнообразни млечни продукти: масло, кисели млека, различни сирена, извара и др. Освен това млякото се използва за приготвяне на комбинирани храни, ястия и десерти.  


В кравето мляко са открити стотици химични вещества. Общопризнато е, че млякото е ценен източник на белтъчини.


Важно е да знаем, че кравето мляко не е напълно равностоен заместител на женското в храненето на кърмачетата. Белтъчините на кравето мляко образуват големи и плътни флокули, които сравнително по-трудно се разграждат. Това се обяснява с високото съдържание на казеин в кравето мляко в сравнение с женското.


Витаминният състав на кравето мляко зависи от съдържанието на витамини в храната на животните, от тяхната порода, периода на лактация и други фактори. Млякото е особено важен източник на витамините А,D и В2. Кравето мляко е  богато на калций и фосфор. Биологичната стойност на кравето мляко е висока. Неговият химичен състав е  оптимално балансиран според физиологичните потребности на организма от хранителни вещества. Ето защо то е незаменима храна за растящия организъм.


Козе мляко


Химичният състав и свойствата на козето мляко са близки до тези на кравето. Козето мляко има бял цвят, което се обяснява с ниското съдържание на каротин в него. В организма на козата каротинът под действието на ензима каротиназа си превръща във витамин А. По този начин каротинът, съдържащ се в храната на козата, преминава в млякото й основно като витамин А.


 При коагулиране белтъчините на козето мляко образуват по-нежни флокули в сравнение с кравето мляко. Мастните капки на козето мляко са сравнително по-малки, поради което при утаяване се образува по-малко каймак. Усвояемостта на козето мляко от организма е висока.


 Съставът на козето мляко зависи от породата на козата и от климато-географските условия, при които се отглежда (това важи за всички домашни животни). Характерно за козето мляко е по-високото съдържание на елементите калций, желязо и кобалт в сравнение с кравето мляко.


 Козето мляко  се използва директно за храна и за приготвяне на различни сирена.


Овче мляко


По химичен състав овчето мляко се отличава значително от кравето. Количеството на белтъчините, мазнините, калция, фосфора и кобалта, на витамините от група В е по-високо в сравнение с кравето мляко. Овчето мляко е богато на заменими и незаменими  аминокиселини. Усвоява се добре от организма. Използва се широко за получаване на кисело мляко, сирене, масло, кашкавал и други млечни продукти.


Биволско мляко


Подобно на овчето мляко биволското съдържа по-голямо количество белтъчини и мазнини в сравнение с кравето мляко. По-богато е и на минерални вещества и витамини. От него се добиват кисело мляко, сирене, кашкавал и др. У нас то се смесва с краве мляко за производство на кисело мляко и други млечни продукти.


Кобилешко мляко


Химичният състав на кобилешкото мляко (както и на магарешкото) е най-близък до състава на женското мляко. Отличава се с високо съдържание на витамин С.


Камилско мляко


По съдържание на основните хранителни съставки камилското мляко се отличава незначително от кравето мляко. Подобно на кобилешкото мляко то е богато на витамин С.  В пустинните области се използва в прясно състояние и за приготвяне на разхладителни млечнокисели продукти.