Още когато видях тази рецепта веднага си казах, че задължително трябва да се пробва. Особено подходяща по време на пости, когато ежедневното меню е предизвикателство и винаги търсим разнообразни и вкусни рецепти.

Необходими продукти:

400 гр консерва бял маслен боб (или 200 гр варен бял боб);

2 печени червени чушки (може и от буркан);

1 с.л.бадемова паста (или сусамов тахан);

1 ч.л. мащерка;

настъргана кора от ½ портокал;

сок от ½ портокал;

сол на вкус;

≈ 50 млзехтин екстра върджин Ariston класик;

1 скилидка чесън;

1 ч.л.пушен червен пипер;

лютпипер на вкус;

печен сусам за поръсване;

инфузираномасло екстра върджин Ariston с мащерка за поръсване.

Начин на приготвяне:

1. Препечен плосък хляб: 

Загрейте фурната на 200°С и застелете подходяща тава с хартия за печене.

Накъсайте плоския хляб на едри парчета и го овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте и прехвърлете тавата във фурната. Печете около 10 минути или докато хлябът стане златист.

 

2. Хумус от бял боб:

Отцедете боба от водата и го прехвърлете в купа. Прибавете печените чушки, бадемовата паста или сусамовия тахан, мащерка, кора и сок от портокал, сол, малко зехтин, чесън и двата вида пипер.


Пасирайте с помощта на пасатор или в блендер.

Доовкусете с подправки, ако е необходимо.


3. Сервиране:

Прехвърлете хумуса в чиния и поръсете с ароматен или обикновен зехтин, както и с малко печен сусам. Украсете с препеченото хлебче отстрани и сервирайте.


Приятен апетит!

Източник: https://amusebouche-bg.com