
Още когато видях тази рецепта веднага си казах, че задължително трябва да се пробва. Особено подходяща по време на пости, когато ежедневното меню е предизвикателство и винаги търсим разнообразни и вкусни рецепти.
Необходими
продукти:
400 гр
консерва бял маслен боб (или 200 гр варен бял боб);
2 печени
червени чушки (може и от буркан);
1 с.л.бадемова паста (или сусамов тахан);
1 ч.л. мащерка;
настъргана
кора от ½ портокал;
сок от ½
портокал;
сол на
вкус;
≈ 50 млзехтин екстра върджин Ariston класик;
1
скилидка чесън;
инфузираномасло екстра върджин Ariston с мащерка за поръсване.
Начин на
приготвяне:
1. Препечен плосък хляб:
Загрейте
фурната на 200°С и застелете подходяща тава с хартия за печене.
Накъсайте плоския хляб на едри парчета и го овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте и прехвърлете тавата във фурната. Печете около 10 минути или докато хлябът стане златист.
2. Хумус от бял боб:
Отцедете боба от водата и го прехвърлете в купа. Прибавете печените чушки, бадемовата паста или сусамовия тахан, мащерка, кора и сок от портокал, сол, малко зехтин, чесън и двата вида пипер.
Пасирайте с помощта на пасатор или в блендер.
Доовкусете с подправки, ако е необходимо.
3.
Сервиране:
Прехвърлете хумуса в чиния и поръсете с ароматен или обикновен зехтин, както и с малко печен сусам. Украсете с препеченото хлебче отстрани и сервирайте.
Приятен апетит!
Източник: https://amusebouche-bg.com
Напишете коментар