Приятел на човека още от люлката, млякото представлява пълноценен (всеобхватен хранителен продукт). И в това няма нищо странно, защото човек, както и другите бозайници, до определена възраст консумира само мляко, така необходимо за храненето, растежа и развитието на организма му.
 Млякото е  един от най-важните хранителни продукти за човека, особено за децата, бременните и кърмещите жени, за хората в напреднала възраст.
В древните предания възхваляват млякото, като еликсир на живота, който подмладява и укрепва тялото и духа. Нито един друг хранителен продукт не ни доставя хранителни вещества в толкова голяма концентрация и при това в такова идеално съотношение. Един - единствен литър мляко съдържа почти цялото количество хранителни елементи за ежедневието ни: белтъчини, въглехидрати, витамини, минерали и микроелементи.

Млякото си има всичко

 Особеното при млякото е съотношението на елементите. Идеалната комбинация е причина за лечебните му и козметични качества. Млякото действа укрепващо, използва се като противоотрова, слабително, възбужда апетита и успокоява нервите. Освен това поддържа тонуса и душевното равновесие и съдържа почти всички необходими за растежа витамини и минерали. Препоръчва се при всякакви инфекциозни заболявания, при проблеми с черния дроб стомаха и дванадесетопръстника.

 Поради богатото си съдържание на важни вещества млякото е много подходяща храна за деца. Калцият и фосфорът играят важна роля при растежа на зъбите и оформянето на костите. Млякото се отразява благоприятно на възрастните хора и на възстановяващите след боледуване.

 По своя химичен състав и биологични свойства млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход.

Млечните белтъчини - градивен елемент на нашето тяло

Белтъците на млякото притежават висока хранителна стойност. Те лесно се усвояват и използват от организма и оказват укрепващ здравен ефект.

 Главната задача на белтъците е да изграждат и поддържат мускулите, органите, кръвната плазма и мозъчните клетки. Не всички белтъци обаче са еднакво ценни за организма ни. От решаващо значение е белтъкът да съдържа незаменими аминокиселини, които  не могат да се произвеждат в човешкото тяло. Белтъците на млякото притежават всички тези аминокиселини, като основните млечни белтъци казеин, лактоалбумин и лактоглобулин се състоят почти наполовина от незаменими аминокиселини. Това означава, че млечният белтък се усвоява бързо и почти напълно от организма. Така се обяснява фактът, че само половин литър мляко покрива дневната ни норма от аминокиселини.

  1. Казеинът представлява фосфопротеин, в молекулата на който фосфорната киселина е естерно свързана с аминокиселините серин, треонин и др. Казеинът е свързан и с калция на млякото, при което се образува активен казеин-фосфат-калциев комплекс. Казеинът в млякото, който се намира във вид на калциеви соли, се нарича калциев казеинат. Под въздействието на киселини и сирищен ензим колоидното състояние на казеина се нарушава и млякото се пресича. Казеинът коагулира и под влияние на бактерии. Това свойство се използва в технологиите за производство на сирена и млечнокисели продукти.
  2. Лактоалбуминът е боган на сяра и жизненоважни аминокиселини. По физикохимични свойства кристалният лактоалбумин е близък до албумина на кръвния серум. Съдържанието но триптофан (аминокиселина с важно значение за растежа на организма) в лактоалбумина е около 4 пъти по-голямо в сравнение с другите млечни белтъчини. Лактоалбуминът се отличава и с високото си съдържание на лизин и фенилаланин.
  3. Млечните глобулини притежават антибактериални свойства. Носители на имунни свойства са евглобулинът и псевдоглобулинът, които са близки до глобулините на кръвната плазма. В суроватката на млякото евглобулинът и псевдоглобулинът са около 10%. В коластрата количеството им достига до 90%.

Млечни мазнини

Млечните мазнини се усвояват най-добре от човешкия организъм в сравнение с останалите естествени мазнини, защото за разлика от тях те се топят при телесна температура и са под формата на много малки топченца, които лесно могат да бъдат усвоени от организма. Но това не са най-ценните качества на млечните мазнини. Те са носители на разтворимите в мазнини витамини от млякото и съдържат лецитин, който е необходим на организма ни за изграждане и правилно функциониране на нервните клетки. Не се безпокойте за нивото на холестерин в кръвта си при консумирането на мляко и млечни продукти. Според последните научни изследвания поглъщането дори на значителни количества мляко не води до значително покачване нивото на холестерина и не се отразява на сърдечносъдовите заболявания.

 Важно е съща така да се знае, че организмът ни се нуждае от холестерин, за да поддържа функциите си, и отчасти може сам да го произвежда. Колкото повече се ограничава поемането на холестерин с храната, толкова по-големи количества холестерин произвежда самият ни организъм, за да възстанови баланса. Това е естествен механизъм за поддържане на равновесието, който учудва много хора, когато открият, че въпреки диетите нивото на холестерина в кръвта им все още е високо.

Млечна захар

 Лактозата, тоест млечната захар, е тази, която превръща белия еликсир в  източник на енергия. Процентното й съдържание в млякото е 4,8%. Освен че дава сила на тялото ни, лактозата подобрява усвояването на такива жизненонеобходими минерални вещества като калций, магнезий и цинк. И не на последно място тя оказва благотворно влияние върху чревните бактерии: двете съставки на лактозата, служат за храна на бактериите.

 Млякото съдържа почти дузина особено важни за нашия организъм витамини. Те поддържат оптималното функциониране на органите, регулират обмяната на веществата и укрепват имунната система за борба с болестите.

Витамини

 Освен гореспоменатите вещества, в млякото се съдържат и големи количества витамини, които са от огромно значение за здравето и тонуса ни.

В следващите редове е обобщена информацията за съдържащите се в млякото витамини и техните функции.

Мастноразтворими витамини:

Витамин А   
участва в образуването на зрителния пигмент родопсин в ретината на окото, като по този начин предпазва от появата на кокоша слепота и осигурява нормална дейност на органа на зрението
Витамин Д
отговаря за поддържането на кожната тъкан, косата, ноктите и костите и подобрява усвояването на калций и фосфор
Витамин Е
защитава и регенерира клетките, като неутрализира вредното влияние на свободните радикали и взема активно участие в образуването на червените кръвни телца
Витамин К
участва в процеса на кръвосъсирване

Водноразтворими витамини:

Витамин В1
участва в разграждането на въглехидратите, при което се осигурява енергия за нервите и мускулите
Витамин В2
важен за функциите на клетъчните стени и за нормалното протичане на обмяната на веществата
Витамин В6
активира образуването на червени кръвни телца
Витамин В12
играе роля в обмяната на мазнините и белтъчините
Витамин С
повишава защитните сили на организма и го предпазва от инфекциозни и простудни заболявания


За да покрием дневната норма от калций, ни стига половин литър мляко на ден и в добавка 50гр. сирене или извара


Минерални вещества

В един литър мляко се съдържат повече от седем грама минерални вещества: калций, фосфор, калий, натрий, магнезий и флуор. За нашия организъм най-важни от тези съставки са калцият и фосфорът. Те играят важна роля за изграждането на зъбите и костите. Затова млякото и млечните продукти предпазват от остеопороза - отслабване и чупливост на костите. Количеството на калция в кравето мляко е значително по-високо в сравнение с женското мляко.

Тъмната страна - Непоносимост към млякото

При непоносимост към млякото трябва да различаваме дали тя е към млечните белтъчини или към лактозата, тоест млечната захар. Първия вид, непоносимост към белтъците, се среща при кърмачета и малки деца и според учените се дължи главно на хомогенизираното мляко. Стените на червата при децата са по-пропускливи, отколкото при възрастните, и съвсем малките топченца мазнини от хомогенизираното мляко преминават през стените в организма, като лецитинът предизвиква непоносимост. В такива случаи децата пият без проблеми прясно, неподложено на допълнителна обработка мляко.

 Непоносимостта към лактозата се среща по-често при възрастните хора, защото с увеличаване на възрастта намалява количеството на лактазата - ензима, който разгражда млечната захар.

 В някои страни, например в района на Турция и в някои африкански държави, хората по рождение не притежават този ензим. За да могат все пак да се наслаждават на вкуса на ценните вещества от млякото, те просто са се насочили към киселото мляко и неговите производни, където лактозата се разтваря от бактерии още в млякото.

Биологична стойност на млякото

Биологичната стойност на кравето мляко е висока. Това означава, че неговият химичен състав е оптимално балансиран според физиологичните потребности на организма от хранителни вещества. Млякото се усвоява лесно и се използва за пластични цели. Ето защо то е незаменима храна за растящия организъм. Оптималната балансираност на аминокиселините в млечните белтъчини позволява в значителна степен да се подобри общата балансираност на аминокиселините в дневния порцион на човека. Усвояемостта на млечните белтъчини е висока и достига 90%. Тъй като белтъчините на млякото се намират в разтворено състояние, те лесно се атакуват от стомашно-чревните ензими. Белтъчната съставка на млякото (също и яйцата) се намира в най-достъпна за усвояване и използване от организма форма.

Високата биологична стойност на млечната мазнина се обуславя от активния белтъчно-лецитинов комплекс и особеностите на неговия химичен състав и структура. Млечната захар - лактозата, която не се среща в нито един друг хранителен продукт, също се отличава с висока биологична стойност.

Особено значение има млечният калций, който се приема за най-лесно усвояемият калций, съществуващ в природата.

Общата балансираност на всички вещества, влизащи в състава на млякото, има определено антисклеротично действие.

В сравнение с другите видове хранителни продукти млякото оказва незначително възбуждащо действие върху секреторната функция на храносмилателните жлези, благодарение на което се изполвува в почти всички диети на съвременното лечебно хранене.

 Биологичните свойства на млякото го правят незаменим продукт и в предпазно-професионалното хранене. Прилага се като профилактично средство при работа в условия с различни вредни химични вещества, при работа с радиоактивни вещества, йонизиращо лъчение, шум и вибрации, запрашеност и др. Съдържащите се в млечните белтъчини метионин, лецитин и фосфор предпазват черния дроб от мастно израждане.

Сухият остатък на млякото има алкална реакция, което се използва в профилактичното и лечебното хранене.

Млякото е един от продуктите с най-висока хранителна , биологична, профилактична и диетологична значимост.