1. Ястия с прясно мляко се съхраняват в хладилника до 3 дни. След това стават кисели и могат да предизвикат стомашно-чревни разстройства.
  2. Ако се пусне кубче лед  към горещото прясно мляко, по повърхността му няма да си образува каймак
  3. Прясното мляко с ориз става много вкусно, ако разбъркате готовия десерт с предварително разбит на сняг белтък.
  4. Прясното мляко образува повече каймак, ако веднага след сваряването се постави в леген със студена вода, която за 1 час да се смени 2-3 пъти
  5. Ако млечният десерт с прясно мляко е станал много сладък, да му се прибавят 4-5 капки лимонов сок или лимонов концентрат.
  6. Ако преди да се свари млякото намажете горния ръб на съда с малко масло, то няма да изкипи.
  7. Пилето нарязано на порции за печене, става много по-вкусно, ако се маринова в прясно мляко с бучка разтопено масло за поне 3 часа