Тук ще ви предложа някои от основните съвети за картофите. Ще кажете какво пък толкова може да научим още за картофите. Този така често използван продукт в нашата кухня. Често обаче се оказва, че има доста хитрости, които са ни убягнали и не сме разбрали. И така, ще ги разделим на няколко категории:

СУРОВИ КАРТОФИ

1. Важно правило при картофите е че, зелените картофи са отровни! Те съдържат "Соланин", ако не са съхранявани правилно. Един килограм зелени картофи може да ви отрови. Внимавайте и не консумирайте такива картофи! Картофите трябва винаги да се съхраняват на тъмно и проветриво място.

2. Старите картофи се белят по-трудно. За да ви бъде по лесно ги накиснете за 1 час в студена вода.

3. Беленето и рязането на картофите не трябва да се прави предварително, а непосредствено преди използването им в ястието. Това запазва хранителните и вкусовите им качества.

4. Обелените и нарязаните картофи не трябва да се пускат в съд със студена вода, защото губят част от ценните си свойства и съдържащите се в тях витамини.

5. Картофите трябва да се белят тънко, защото голяма част от витамините, които те съдържат се намират в повърхностния им слой.

6. Задължително е съдът, в който ще се готви супа или яхния, да се затвори с капак, за да се запази витаминозното и хранително съдържание на картофите.

7. Обелените цели сурови картофи, могат да се запазят свежи и годни за употреба до 24 часа, ако се пуснат за 1-2 минути във вряща вода, към която сме прибавили една супена лъжица оцет.

Варени картофи

1. Когато се варят картофи с различна големина, големите се пробождат преди варенето с тънка игла за плетене на 1-2 места. Така те се сваряват едновременно с по-дребните картофчета.

2. След сваряване картофите се оставят в горещата вода, докато тя изстине. Така те запазват вкуса си. Честа практика е картофите веднага след сваряване да се охлаждат със студена вода. По този начин обаче вкуса им става размит и блудкав.

3. Една супена лъжица мазнина, прибавена към водата, в която ще се варят картофите, предотвратява преваряването им. Това спомага и за по-лесното им обелване.

4. За да се запазят по-дълго време топли, щом се отцедят от водата, сварените картофи трябва да се завият плътно в кърпа и да се оставят в тенджера с капак.

6. Ако след обелването пресните сварени картофи се оставят за 5 минути в хладилника, те се режат без да стават на каша.

Пюре

1. Към готово пюре прибавете две малки парчета изсъхнало сирене, настъргано на ренде. То му придава особено приятен и пикантен вкус. Другия вариант е да добавите настърган пармезан.

2. Един много добре разбит на сняг яйчен белтък, чрез леко разбъркване прибавете към готовото пюре минута преди да го свалите от огъня. Видът и вкуса му се променят чувствително.

3. Останалото картофено пюре може да се използва сполучливо, за да се сгъсти постна супа или сос от ястие с месо, ако се прибави 2 минути преди отстраняването им от огъня.

4. Останалото картофено пюре може да се съхрани, като се оформя на топки, овалва се в галета, поставя се в найлонова торбичка, завързва се и се замразява. При нужда замразени топките се използват повторно изпържени, като кюфтенца.


Използвани материали - "Самобитна българска кухня" на Юлия Шаркова