Елексир на здравето

Червеното цвекло добива все повече популярност в българската кухня. Вече почти всеки знае, че то е полезно, диетично и ако е приготвено добре, е много вкусно.

Смята се, че червеното цвекло е пренесено от африканските брегове на Средиземно море. Някои пък вярват, че то има азиатски произход. 

Подходящи за консумация са както грудките, така и младите листа.

Цвеклото е богат източник на въглехидрати, сред които преобладава захарозата. Също така то съдържа целулоза, пектин, азот, мазнини и багрилни вещества. По хранителни качества цвеклото надминава много зеленчуци. То е не само много полезно, но и диетично. В цвеклото се съдържат едва 41 калории на 100гр. Консумацията му ускорява обмяната на веществата в организма. Препоръчва се за консумация на страдащите от анемия, дибетици и имащите високо кръвно налягане. Действа благоприятно на хора имащи проблеми с жлъчката и черния дроб. 

Червеното цвекло забавя процеса на стареене. Изключително полезно през зимните месеци е да консумираме сок от цвекло в комбинация с ябълки, моркови и лимони. Според народната медицина червеното цвекло пречиства кръвта и е защитно средство срещу рак, жлъчка и простудни заболявания. 

Ето и няколко съвета при използване на червено цвекло:

  • Суровото цвекло се запазва по-дълго, ако се завие в намокрена кухненска кърпа и след това се сложи в плик в хладилник.
  • За да запазите цвета на червеното цвекло, винаги го варете цяло.
  • При варене на червено цвекло трябва да го залеете с хладка вода, като покриете грудките. Вари се на умерено силна печка. Червеното цвекло е готово, когато водата е почти извряла и грудките са поомекнали.
  • Освен варено червено цвекло става вкусно и печено. За целта го увийте в алуминиево готварско фолио и пече поне 1 час. 
  • Червено цвекло се вари в емайлиран съд, ако го варите в алуминиев той ще се оцвети.
  • След сваряване цвеклото не се бели с нож, а докато е още топло кората се маха с ръка.
  • Ако варите червено цвекло нарязано за салата, добавете към водата 1 супена лъжица оцет.
  • Червено цвекло не трябва да се реже топло, защото добива неприятен дъх.
  • За да не се боядисат ръцете при обработка на червено цвекло, те трябва да се намажат с малко олио.
  • Сок от червено цвекло, може да се използва за боядисване на памучни материи и за оцветяване на великденски яйца.