Пържени картофи

1. Обелените и нарязани картофи трябва да се подсушат в кърпа или кухненска ролка, за да не пръска мазнината.
2. Картофените резенчета преди да се изпържат, може да се овалят леко в брашно или галета, към които предварително е добавена сол. Огънят трябва да е умерено силен, а мазнината повече, за да ги покрие при изпържването.

3. Най-вкусните пържени картофи се получават,  ако сутринта се поизпържат леко (бланшират), след това се изцеждат от мазнината и се съхраняват в подходящ съд с капак. Вечерта се изпържват повторно в същата мазнина, няколко минути преди сервирането.

4. Пържените картофи останали от обяд за вечеря, могат да се затоплят на водна баня за 10 минути. Така те стават пак свежи, сочни и вкусни.

Печени картофи

1. Предназначени за печене пресни картофи - измити и небелени, се намазват с парченце сланинка или малко масло. Тогава те не се напукват при печенето и стават особено вкусни.

2. Времетраенето на печенето на картофите се съкращава наполовина, ако се поставят направо върху скарата и се покрият с капак или лист домакинско алуминиево фолио.
3. Останалите печени картофи могат да се затоплят отново, ако се потопят в гореща вода, след което се изцеждат и се затоплят леко в средно умерена фурна за около 20минути. Това може да стане още по-бързо, ако за 10 минути се пускат в леко подсолена вряла вода и след това отново се изцедят и затоплят в гореща фурна. Това се прави, за да останат картофите свежи и вкусни.

Салати

1. Сварените пресни картофи за салата се нарязват по-лесно, ако преди това се поставят обелени за 5 минути в хладилника.

2. Картофената салата с майонеза става по-вкусна и има стегнат вид, ако към сместа се прибави една супена лъжица минерална вода. Ако се прибави 1 чаена лъжичка оцет вместо лимон се спира развитието на бактерии. Когато към картофената салата с майонеза се прибави предварително изцедено кисело мляко / по количество колкото майонезата/, тя получава по-лек и приятен вкус.
3. Когато приготвяте картофена салата, олиото или най-добре зехтина се прибавя накрая.

     3.1. Но, тук има едно НО. Зависи от вкуса и вида, който искате да постигнете. Ако искате кубчетата картофи да стоят отделени, прибавяте олиото или зехтина накрая.

     3.2. Ако искате кубчетата картофи да попият мазнината и салатата да е с по-слепен вид зехтина се прибавя, докато картофите са още топли.

Използвани материали - "Самобитна българска кухня" на Юлия Шаркова